Sterkste groei toerisme in duurzaam en veilig Slovenië

App Kasteel Predjama Audiotoer, Slovenië
“Veiligheid, zekerheid, internationale samenwerking en vrede zijn de belangrijkste factoren voor een duurzame ontwikkeling in de toeristensector”, zo stelt de Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO) in het Sloveense Bled. Slovenië staat inmiddels synoniem voor duurzaam en erkent het belang van samenwerken om problemen van vluchtelingen en terrorisme te overwinnen: “veiligheid en duurzaamheid kunnen niet zonder elkaar”. Als vakantieland kent Slovenië niet voor niets de sterkste groei van het aantal toeristen.

 

 

Toerisme in duurzaam Slovenië

In 2015 is het aantal internationale toeristen in Slovenië met 12% gestegen (in totaal 2,7 miljoen): de grootste groei in Europa en de wereld. De toeristische sector is 13% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), terwijl het 13% van de totale werkgelegenheid oplevert. Het werkloosheidscijfer is in 2015 9,1% met een totale bevolking van circa 2 miljoen inwoners. De inzet voor duurzame ontwikkeling van de toerismesector is een van de investeringspeilers van Slovenië. Dit zal de economie en de werkgelegenheid ten goede komen. Zo hebben ook de inspanningen op het gebied van duurzaamheid de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, de Green Capital Award 2016 opgeleverd.

Van Zuid-Polen naar Slovenië

Waar waren we gebleven tijdens de rondreis in Midden-Europa? In de omgeving van Zakopane aan de voet van de Hoge Tatra in Zuid-Polen. Van hieruit gaat de reis verder naar o.a. het Pohorje-gebergte en het Nationaal park Triglav in de Zuidelijke Kalkalpen, de regio Dinarskokraška met enorme grottenstelsels en kastelen en de regio Sredozemska, de kuststreek in Slovenië. Dit is het vervolg op de blog “Rondreis door Midden-Europa – Deel 1” met informatie over het begin van de rondreis van Nederland naar Zuid-Polen.

Rondreis door Midden-Europa – Deel 2

De reis van Zuid-Polen door Slowaijke en Oostenrijk tot de eerste camping te Rogla Zrece in Slovenië duurt circa 7,5 uur zonder stops. Rogla Zrece ligt in het bekoorlijke Pohorje-gebergte. Van hieruit kan je bijvoorbeeld de oudste stad van Slovenië, Ptuj bezoeken. Daarna gaat het verder naar een camping in de buurt van de grotten van Postojna met een uitstapje naar Izola, een havenstad ten oosten van Koper en het kasteel van Predjama. Tot slot een bezoek aan Camp Soča in het Nationaal park Triglav.

Onderweg door Slowakije en Oostenrijk

In ongeveer een half uur rijd je van Zuid-Polen (omgeving Zakopane) naar de grens van Slowakije. Direct is het verschil duidelijk merkbaar. Qua bouwstijl lijkt Zakopane meer op Oostenrijk of Zwitserland. Hier lijken de huizen soms onaf. Het landschap is heuvelachtig, begroeid met naaldbomen waartussen regelmatig (een ruïne van) een kasteel of burcht uitpiept. In de dalen stromen traag brede rivieren.
Onderweg in Slowakije
Op de snelweg tot aan Bratislava, de hoofdstad van Slowakije wordt de weg toch minder interessant. Behalve de parkeerplaatsen die over het algemeen netjes zijn, is het vooral leuk om de nummerplaten en richtingborden te bestuderen. Slowakije lijkt wel een kruispunt voor allerlei nationaliteiten: Bulgaren, Hongaren, Kroaten, Letten, Litouwers, Oekraïners, Oostenrijkers, Polen, Russen, Tsjechen, enz.  Misschien is dat wel de reden waarom je voor Slowakije een e-tolticket moet kopen. Met de verdiensten kan men nog (de nodige) snelwegen aanleggen?!
Zicht op Bratislava, Slowakije
Snel nadat de Donau is overgestoken bij Bratislava, rijd je Oostenrijk in richting Wenen. Ook daar kan je lang in de file staan met spitsuur en slecht weer. Verder vallen de vele windmolens in het grensgebied op. Via Graz rijdt het naar Maribor in Slovenië.

Pohorje – Rogla Zrece - Ptuj

Pohorje
De eerste stop is Rogla, circa 25 minuten (ruim 16 km) van Zrece. Een mooie locatie op ca. 1.500 meter hoogte in de bergen van het beschermd natuurgebied “Pohorje”. De weg ernaartoe is vooral aan het eind van de route zeer kronkelig en stijl. Op het plateau liggen o.a. een meertje en een skipiste met kabelbaan.
Rogla Zrece
Je kunt er bijvoorbeeld verblijven op de camperplaats Rogla Zrece, waar vooral Slovenen met hun camper staan. Het ziet er allemaal keurig uit. Verspreid op het recreatieterrein staan meerdere toiletcabines, er is een schoonmaakplaats voor fietsen (voor water) en er staan vuilcontainers. Bijzonder is dat je ’s ochtends vroeg word gewekt door koeien met bellen, die de weide achter het meertje oversteken.
Er zijn echter voldoende andere overnachtingsmogelijkheden. Op de berg liggen ook verschillende hotels, chalets en appartementen. Niet voor niets natuurlijk, want - naast het skigebeuren - zijn in de zomer prachtige wandelingen in de omgeving te maken.
Recreëren bij Rogla Zrece, Slovenië
Ptuj
Ptuj, de oudste stad van Slovenië aan de rivier de Drava is het bezoeken waard. Vanaf Zrece is het ongeveer 40 minuten rijden. Bijzonder is het slot dat op een heuvel boven de stad uittoornt, waarin een museum, café en shop gevestigd. Vanaf een uitzichtpunt kan je prachtig de stad, de rivier en Lake Ptuj overzien. Bijzondere culturele en historische bezienswaardigheden zijn verder o.a. het oude centrum, de stadstoren met de St. George kerk, het stadstheater en het stadhuis.
Oude centrum Ptuj, Slovenië

Postojna – Camp Pivka Jama – Predjama - Izola

Postojna
Van Rogla Zrece gaat de reis verder naar Postojna (een afstand van ca. 150 km), bekend om het enorme grottenstelsel. Bijzonder is dat de nabij gelegen camping Pivka Jama zo’n 5 km van Postojna (bij Veliki Otok) een eigen grot heeft.
Natuur omgeving Postojna, Slovenië
Camp Pivka Jama
Naast het restaurant van de camping leidt een trap naar de Pivka grot, die onder begeleiding van een gids kan worden bezocht. In dit restaurant kan je trouwens heerlijk eten voor een redelijke prijs. De camping bestaat uit verschillende terrassen voor campers, caravans en tenten. Grappig is dat zo voor de tentkampeerders een soort privédalletjes met Nederlanders, Fransen, Duitsers respectievelijk Belgen ontstaan. Ook zijn er kleine huisjes te huur. In de zomer geven de vele sparrenbomen voldoende schaduw. De sanitaire voorzieningen zijn prima. Verder is er o.a. een klein winkeltje, een tennisbaan en een zwembad.
Camping Pivka Jama, Slovenië
Grotten van Postojna
Wie met een camper komt, kan ook terecht bij de moderne camperplaats bij de parkeerplaatsen van de Postojna grotten. Handig als tussenstop om de imposante grotten van Postojna te bezoeken.

Grotten van Pivka jama en Črna jama
De grotten van Pivka jama en Črna jama zijn minder groot dan de Postojna grotten, maar kunnen vanaf de camping Pivka Jama in een veel kleiner gezelschap worden bezocht. De wandeling in Pivka grot loopt bovendien langs een ondergrondse stroming van de Pivka-rivier en de Črna grot, die als gevolg van brandschade bekend staat als de Zwarte grot, is ook bijzonder om te zien.
Predjama
Ongeveer 15 minuten van Postojna ligt het indrukwekkende kasteel Predjama, het grootste grottenkasteel ter wereld. Deze grotburcht heeft een eigen App met informatie over het kasteel en de geschiedenis. Veiligheid staat blijkbaar al sinds de 12e eeuw hoog in het vaandel.
Kasteel Predjama, Slovenië
Izola
Een dagje aan zee mag niet ontbreken tijdens de vakantie. Alhoewel de kustlijn van Slovenië slechts 46 km bestrijkt, is het er goed toeven. Het water is bijzonder helder en je kunt er als je wilt direct naast parkeren. Bijvoorbeeld bij Izola. Vanaf grote witte rotsblokken langs de weg, spring je hier zo de zee in. Wellicht zijn deze rotsblokken speciaal voor deze zeekering uit het Nationaal park Triglav gehaald.
Kust Izola, Slovenië

Nationaal park Triglav -  Camp Soča

Duurzaamheid kan je Slovenië zeker toeschrijven. Het beschermd gebied bestaat o.a. uit 59 natuurreservaten, 43 landschapsparken en 1 nationaal park: het Nationaal park Triglav.
Vanaf Postojna is het iets meer dan 2 uur rijden naar Soča in het zuidwesten van het Triglav-gebergte. Een mooi uitgangspunt voor bergbeklimmen, fietsen, wandelen, vissen en/of kanoën is Camp Soča, die vlakbij de kloof van de rivier Soča (Velika Korita Soča) ligt. Zodra je op de camping aangekomen bent, kan je direct in het prachtige maar koude water van de rivier plonsen. Je moet echter niet vreemd opkijken als je bij het springen van een rots in het snelstromende water gelijk instructie krijgt van één of meer landgenoten. Natuurlijk hebben vele Nederlanders deze prachtige plek reeds ontdekt.
Een bijzonder handige App is de Slovenia Trails Hiking & Biking App met allerlei fiets- en wandelroutes, accommodaties, toeristeninformatie, topattracties en POI’s (Points of Interest) per locatie. Bijvoorbeeld een fietsroute van 2,8 km naar de bron van de Soča rivier of de Soča Trail, een educatieve wandelroute van Bovec langs o.a. de Soča rivier (en Camp Soča) naar een berghut boven Trenta.
De rivier Soča, Slovenië

Van Slovenië naar Nederland

De terugweg van Slovenië naar Nederland (Utrecht, circa 12 uur) gaat een stukje door Italië. Het is er direct een stuk minder aantrekkelijk: een oude lood- en zinkmijn ontsiert het landschap. Sinds de sluiting van de mijn is er duidelijk minder bedrijvigheid in dit gebied. Alhoewel er bij de grens tussen Italië en Oostenrijk (richting Villach) strenger wordt gecontroleerd in verband met de vluchtelingenstromen vanuit o.a. Syrië heb je daar als toerist relatief weinig last van.
Van Villach gaat de reis verder naar Salzburg. Gelukkig is dit gedeelte van Oostenrijk vergeleken met Slovenië ook erg mooi. De weg door Duitsland wordt vervolgd via München, Neurenberg, Frankfurt am Main, Keulen naar Utrecht. Een tussenstop is het overwegen waard.

Voor meer informatie en tips lees: Voorbereiding rondreis Midden-Europa of het eerste gedeelte van de rondreis van Nederland naar Zuid-Polen in de blog: Rondreis door Midden-Europa - Deel 1.

Bronnen

@ De Info Deler
Reageer onderaan de pagina op de blog "Sterkste groei toerisme in duurzaam en veilig Slovenië"

Rondreis door Midden-Europa - Deel 1

Wie van natuur en cultuur houdt, komt in Midden-Europa ruimschoots aan zijn/haar trekken. Prachtige bergen, indrukwekkende grotten, schitterende rivieren, oude steden, lekker eten en vriendelijke mensen. Lees meer over een rondreis door Midden-Europa met als hoogtepunten o.a. de Hoge Tatra (omgeving Zakopane) in Polen, de Zuidelijke Kalkalpen (Pohorje-gebergte en Nationaal park Triglav) en de grotten van Postojna in Slovenië. Deze rondreis is in circa 11 dagen te doen.

  

Van Nederland naar Zuid-Polen

Een rondreis via Duitsland naar Polen, vervolgens door Slowakije en Oostenrijk naar Slovenië en terug door Italië, Oostenrijk en Duitsland. In dit deel eerst de reis naar Zuid-Polen.

Overnachten in Duitsland
De eerste stop is bij ‘Kahnfährhafen en Rastplatz’ Gross Wasserburg in Duitsland, circa 100 kilometer ten zuidoosten van Berlijn en ongeveer halverwege Nederland en de stad Zakopane in Zuid-Polen. De camping ligt in het Natuurreservaat Spreewald aan de Spree, een riviertje met veel kanoactiviteiten en nabij een slotpark. Campers kunnen ook aan de overkant van de weg op een Rastplatz staan.
Via Cottbus gaat het verder naar de grens van Polen richting Wroclaw. De eerste 100 kilometer in Polen zijn werkelijk afzien door het slechte wegdek. Of nu zacht of hard gereden wordt, door elkaar geschud word je. Daartegenover staat dan weer het goedkope en lekkere authentieke Poolse ontbijt met goede Poolse koffie bij het grenswegrestaurant en het ontbreken van geluidschermen langs de weg zoals het geval in Duitsland, waardoor je de bijzonder bosrijke omgeving beter ziet. Slechte wegen blijken echter uitzonderlijk in Polen. Er liggen goede snelwegen tot aan Krakau. Vanaf daar gaat het de heuvels in en worden de wegen smaller.
Bezienswaardigheden Zakopane
Na 1300 kilometer (vanaf Utrecht) rijden, kom je in Zakopane. Dit kleine toeristische bergstadje gelegen aan de voet van de Hoge Tatra, blijkt zeer geliefd bij de eigen bevolking. Zelfs met slecht weer wordt het traditionele Zakopane druk bezocht door enthousiaste Polen, die bij een onverwachte plensbui massaal hun felgekleurde poncho's aantrekken en onverstoorbaar verder genieten. In Zakopane lijkt het altijd feest. Op verschillende plekken in de stad staan kermisattracties, die zelfs draaien met 1 persoon en dan nog lang ook. In de autovrije Krupowki straat vind je tal van souvenirwinkels en restaurants. Ook kan je er een ritje met paard en wagen maken.
Aan het eind ligt de markt met o.a. streekproducten, zoals gerookte kaas. Hier kan je een treintje nemen naar Gubalowka, een berg van 1.126 meter hoog. Op de bergweg staan allerlei stalletjes en uitspanningen. Loop je wat verder omhoog, dan kan je met een stoeltjeslift over een prachtige berghelling terug naar het dal. Aan de andere kant van Zakopane bij Kuznice kan je de kabelbaan nemen naar de Kasprowy Wierch, een bergpiek van 1.987 meter. Vanaf de Gubalowka en vanuit het reuzenrad in Zakopane heb je hier een mooi zicht op.
Verblijf in Zakopane en omstreken
Er zijn verschillende campings in de buurt van Zakopane, waaronder Camping Harenda, waar ook kamers en chalets worden verhuurd. Deze camping ligt circa 4 van het centrum van Zakopane met uitzicht op het Tatra gebergte. Een prima ligging, omdat er voldoende busjes rijden, die je voor omgerekend zo'n 1,50 Euro (2 personen) in ongeveer 10 à 15 minuten naar de stad brengen. In het gebied rond Zakopane zie je trouwens overal bordjes met 'Pokoje' ofwel 'Kamers', dus ook als je op de bonnefooi hiernaar toe gaat, is er altijd wel een slaapplaats te vinden. Eten in Polen is niet duur. In een bistro heb je voor ca. 7,50 à 10,- Euro een maaltijd met drinken voor twee personen. Bij de Mc Donald is de  prijs voor bijvoorbeeld 2 wraps met drinken circa 8,- Euro. Bij de internationaal georiënteerde hotels/restaurants liggen de prijzen echter veel hoger.
De taal in Polen is wel een puntje. Over het algemeen spreken de ouderen alleen Pools en eventueel Russisch. De jongeren krijgen inmiddels Engels op school.

Wandelen in het Poolse Tatra-gebergte
In het Hoge Tatra-gebergte in de omgeving van Zakopane kan je prachtige wandelingen en bergtochten maken. Het is een nationaal park, waar bij de ingang een kleine bijdrage wordt gevraagd, zoals bij Dolina (Dal) Koscieliska. 
 
Ook hier weer hoofdzakelijk Polen, die in groten getale - regen (poncho's!) of geen regen - bijna 2,5 uur naar Schronisko Ornak, een hostel dieper in het dal lopen en vervolgens naar Smreczynski Staw, een hoger gelegen bergmeer met een balustrade ervoor. In deze meren mag niet gezwommen worden, maar dat doet de pret niet drukken. Men lijkt alleen al tevreden met het uitzicht en trots op al het schoons om hen heen. Nergens ligt ook zwerfafval en op de route naar de berghut staan verschillende wc's.
Het Tatra-gebergte is inderdaad een indrukwekkend gebied met makkelijke tot moeilijke wandelroutes. Je zou er dagen willen lopen, was het niet dat de rondreis verder gaat.

Van Polen naar Slovenië

In Deel 2: Sterkste groei toerisme in duurzaam en veilig Slovenië wordt de rondreis vervolgd van Zuid-Polen via Slowakije en Oostenrijk naar Slovenië. Voor meer informatie en tips lees: Voorbereiding rondreis Midden-Europa

@ De Info Deler

Reageer onderaan de pagina op de blog "Rondreis door Midden-Europa - Deel 1"
 

Statcounter

Copyright De Info Deler